Kremowa zupa z boczniaka ostrygowatego

0 (0 ocen)

nietypowa

Składniki:

  • cebula, 350 g boczniaka ostrygowatego, 2 łyżki masła, 100 g świeżej śmietany, 3/4 litra bulionu z kury, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki białego pieprzu, 1 łyżeczka różowego pieprzu, garść trybuli

Kremowa zupa z boczniaka ostrygowatego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i drobno pokroić. Z grzybów usunąć wszystkie twarde części, opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki. W garnku rozpuścić masło i lekko zrumienić cebulę. Dodać grzyby i dusić do momentu, aż odparuje prawie cały sok. Domieszać świeżą śmietanę i zmiksować. Grzyby włożyć z powrotem do garnka, zmieszać z bulionem i doprowadzić do wrzenia. Zupę przyprawić solą, pieprzem. Ziarna różowego pieprzu rozgnieść. Trybulę umyć i usunąć grubsze łodyżki. Zupę podawać posypaną różowym pieprzem i trybulą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy