Kremowa zupa z marchewki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zupa jest wyśmienita: wyrazista w smaku i jednocześnie delikatna...

  • 30 min

Składniki:

  • 500 - 600 g marchwi
    2 litry bulionu warzywnego
    120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka masła
    sól
    pieprz
    cukier
    imbir
    szczypiorek
    grzanki

Kremowa zupa z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy, kroimy na 3-4 cm kawałki i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i gotujemy do czasu aż marchewka będzie miękka. Marchewkę wrzucamy do blendera i miksujemy z sokiem pomarańczowym i połową buliony pozostałą z gotowania marchewki. Tak powstały krem przekładamy ponownie do garnka, dodajemy masło, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i imbirem i jeszcze chwilę gotujemy. Gdyby zupa wyszła za gęsta, dolewamy pozostały bulion. Zupę podajemy z grzankami i szczypiorkiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy