Kremowa zupa z porów z oscypkiem

0 (0 ocen)

Lubię gotować gęste, kremowe zupy warzywne, nie trzeba poświęcać im wiele czasu - wystarczy obrać warzywa, ugotować do miękkości i zmiksować.Krem z porów jest bardzo smaczną, delikatną w smaku zupą. Dla wzbogacenia smaku można dodać do niej grzanki, trochę jogurtu lub oliwy smakowej.

Składniki:

  • 3 szklanki pokrojonych w plastry porów (część biała i ewentualnie jasnozielona)
    1 szklanka pokrojonych w kostkę ziemniaków
    1 średnia cebula
    1 litr bulionu warzywnego lub lekkiego bulionu drobiowego
    1 łyżka masła klarowanego lub oleju rzepakowego do smażenia
    sól, pieprz biały do smaku
    oscypek

Kremowa zupa z porów z oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kremowa zupa z porów z oscypkiem 1. W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojone pory i pokrojoną cebulę. Smażyć 15 minut, aż warzywa zmiękną.
    Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i bulion.
    Zupę gotować ok.15-20 minut, na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
    Po ugotowaniu, pozostawić zupę do przestygnięcia, a następnie zmiksować na gładki krem.
    Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać nieco bulionu lub wody.
    Podgrzać ponownie zupę, doprawić solą i białym pieprzem.
    Przed podaniem dekorować zupę utartym na tarce oscypkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy