Kremówka

0 (0 ocen)

Chyba nie ma osoby która by nie lubiła kremówek.

Składniki:

  • ciasto:
    30 dag mąki pszennej
    25 dag margaryny
    1 łyżka smalcu
    3-4 łyżki gęstej śmietany
    krem:
    1 litr mleka
    2 budynie waniliowe
    3 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    2 cukry waniliowe
    2 łyżki mąki pszennej

Kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kremówka 1. Zagnieść z podanych składników ciasto, następnie schłodzić je w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość blaszki do ciasta ( 33 cm na 22 cm) . Upiec osobno dwa placki w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru ja piekłam na papierze do pieczenia.
    W trakcie pieczenia na cieście robią się bąble więc dół z bąblami musi potem pójść w stronę dna blaszki, a na górze bąble idą w stronę kremu.
  • kremówka 2. Połowę mleka zagotować, a w drugiej części mleka rozmieszać budynie, żółtka, cukry i mąkę i tak przygotowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka.Ugotować jak budyń.

    Jeszcze ciepły budyń wylać na upieczony i wystudzony spód z ciasta, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Odstawić chłodne miejsce , aby masa zastygła i ciasto zmiękło ( nie musi to być lodówka ). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy