Mąkę przesiewamy przez sito z proszkiem do pieczenia.
Dwa całe jajka i 4 żółtka ubijamy dokładnie robotem. Ciągle miksując, dodajemy porcjami 7 dag zwykłego cukru, a następnie- gdy masa będzie puszysta- po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia.
2.Przygotowujemy bezę:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując, wsypujemy po łyżce pozostałego zwykłego cukru.
3.Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy ciasto biszkoptowe, a na nim bezę.
Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Pozostawiamy do ostudzenia.
4.Przełożenie:
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec kawę, cukier puder i i usztywniacz do śmietany.
Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy. Kroimy na 3 równe prostokąty. Układamy kawałek ciasta na paterze, smarujemy od strony bezy 1/3 dżemu, a następnie 2 czubatymi łyżkami bitej śmietany.
Układamy kolejny kawałek ciasta i postępujemy tak, jak z pierwszym.
Przykrywamy ostatnim kawałkiem ciasta. Smarujemy boki i wierzch ciasta pozostałą bitą śmietaną. Przybieramy posypką czekoladową i pokrojonymi na pół truskawkami.
Komentarze