Kremówka kokosowa

0 (0 ocen)

  • 15 min

Szybka do przygotowania, wraz z kawą jest świetnym zestawem na odwiedziny przyjaciół i znajomych.

  • 15 min

Składniki:

  • CIASTO:
    1/2 kostki margaryny,
    1/2 szkl. cukru kryształu,
    2 szkl. mąki,
    4 żółtka,
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

    MASA BUDYNIOWA:
    1 l mleka,
    3 budynie śmietankowe lub waniliowe,
    3-4 łyżki cukru kryształu,

    MASA KOKOSOWA:
    20 dag wiórków kokosowych,
    1/2 szkl. cukru kryształu
    2 jajka
    1/2 kostki margaryny


Kremówka kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną, dodać żółtka utarte z cukrem i zarobić ciasto.
  • 2. MASA BUDYNIOWA:
    Z mleka, cukru, budyniów ugotować budyń.
  • 3. MASA KOKOSOWA:
    Białka ubić, dodać cukier, żółtka, kokos i rozpuszczoną margarynę.
  • 4. Na blaszce rozłożyć ciasto, na ciasto ciepły budyń, na budyń - masę kokosową. Piec około 45 min w 180 °C

Porady

Ewentualnie po wystygnięciu ciasta- lekko oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy