kremówka kokosowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ciasto z serii bardzo szybkich i smacznych

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto
    2 szklanki mąki
    130 g masła
    1 jajko
    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie
    1 litr mleka
    3 budynie waniliowe
    6 łyżek cukru
    4 białka
    2 żółtka
    ½ szklanki cukru
    200 g kokosu
    120 g masła

Kremówka kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić ok. 30 min i rozwałkować na wielkość blaszki ( u mnie wymiar 26x20cm).
    ¾ l mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozrobić budynie i wlać na gotujące się mleko. Ugotowany gorący budyń wylewamy na surowy spód ciasta. Na wierzch wykładamy masę kokosową.
    4 białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier. Gdy beza będzie gęsta i błyszcząca wyłączamy mikser. Dodajemy żółtka , kokos oraz stopione, przestudzone masło i całość dokładnie mieszamy. Masę kokosową wykładamy partiami łyżką i rozprowadzamy na ciepłym budyniu. Ciasto pieczemy 35-40 min w temp 180 stopni. Jeśli góra ciasta mocno się zrumieni należy ją nakryć folią aluminiową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy