Kremówka kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić ok. 30 min i rozwałkować na wielkość blaszki ( u mnie wymiar 26x20cm).
¾ l mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozrobić budynie i wlać na gotujące się mleko. Ugotowany gorący budyń wylewamy na surowy spód ciasta. Na wierzch wykładamy masę kokosową.
4 białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier. Gdy beza będzie gęsta i błyszcząca wyłączamy mikser. Dodajemy żółtka , kokos oraz stopione, przestudzone masło i całość dokładnie mieszamy. Masę kokosową wykładamy partiami łyżką i rozprowadzamy na ciepłym budyniu. Ciasto pieczemy 35-40 min w temp 180 stopni. Jeśli góra ciasta mocno się zrumieni należy ją nakryć folią aluminiową.
Komentarze