kremówka special

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Odrobinę inna od tej tradycyjnej ale równie smaczna :-)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. mąki
    kostka margaryny (250 g)
    1 żółtko
    4 łyżki kwaśnej śmietany

    Krem:
    2 szkl. mleka
    4 łyżki cukru kryształu
    cukier waniliowy
    10 dag masła
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka

    Śmietana:
    250 ml śmietany 30 %
    galaretka pomarańczowa

Kremówka special - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać. Margarynę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać śmietanę i żółtko. Wszystkie składniki dokładnie wysiekać. Zagnieść ciasto. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wykładamy tylko spód) ponakłuwać w kilku miejscach. Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 15 minut.
  • 2. Szklankę mleka zagotować z cukrami i masłem. Resztę roztrzepać z żółtkami i mąkami. Wlać na gotujące mleko. Energicznie mieszać.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać zimną galaretkę.
  • 4. Przełożenie:
    Placek – masa (położyć ciepłą i wystudzić) – śmietana – placek – całość posypać cukrem pudrem

Porady

Moja blacha ma wymiary 23x38 cm

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy