Kremówka special - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać. Margarynę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać śmietanę i żółtko. Wszystkie składniki dokładnie wysiekać. Zagnieść ciasto. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wykładamy tylko spód) ponakłuwać w kilku miejscach. Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 15 minut.
2.Szklankę mleka zagotować z cukrami i masłem. Resztę roztrzepać z żółtkami i mąkami. Wlać na gotujące mleko. Energicznie mieszać.
3.Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać zimną galaretkę.
4.Przełożenie:
Placek – masa (położyć ciepłą i wystudzić) – śmietana – placek – całość posypać cukrem pudrem
Komentarze