Kremówki

0 (0 ocen)

Polecam to bardzo smaczne,lekkie i łatwe w wykonaniu ciasto.

Składniki:

  • ciasto:
    2 szkl mąki pszennej
    pół szkl śmietany
    kostka margaryny

    krem:
    litr mleka
    1 szkl cukru
    10 dag mąki pszennej
    10 dag mąki ziemniaczanej
    4 żółtka
    5 dag masła lub margaryny

Kremówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z margaryną posiekać nożem,wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto.Wałkować tak jak ciasto francuskie tj. tylko w jedną stronę, składać i znów wałkować w tym samym kierunku. Przed złożeniem posypać ciasto mąką. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić, następnie upiec dwa jednakowe placki.
  • 2. Zagotować 3 szkl mleka. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem. Mąki wymieszać z resztą mleka i dodać do utartych żółtek. To wszystko wlać na gotujące się mleko i zagotować cały czas mieszając. Ciepłą, ale nie gorącą masą przełożyć placki.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje posypane cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy