Kremowy korzenny sernik

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszny, łatwy w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny

Składniki:

  • Tortownica 18cm:

    Spód:

    140 g ciastek korzennych
    50 g masła

    Warstwa serowa:

    500 g półtłustego sera białego mielonego (jeśli kupujecie gotowy mielony zwróćcie uwagę na gęstość, powinien być dosyć gęsty),
    5 czubatych łyżek powideł śliwkowych,
    2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników,
    1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    3/4 szklanki cukru pudru,
    3 jajka
    6 łyżek kwaśnej śmietany 12%

    Opcjonalnie: cynamon do posypania

Kremowy korzenny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: ciastka drobno kruszymy, mieszamy z miękkim masłem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy masę ciasteczkową, dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do lodówki.
  • 2. Warstwa serowa: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy do połączenia składników starając się zbytnio nie napowietrzać masy. Przelewamy na spód i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 55-60 minut - jeśli środek ciasta jest ścięty to znaczy, że sernik jest gotowy. Studzimy przez ok. 20-30 minut przy mocno uchylonych drzwiczkach piekarnika. Sernik najlepiej wstawić na kilka godzin do lodówki żeby się dobrze związał :).

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2013

Komentarze

Podobne przepisy