Kremowy ryż z owocami

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Lekki, wilgotny, kremowy ryż, polany ciepłymi owocami, z powstałym podczas gotowania sosem. Kiedy zanurzam łyżeczkę po pierwszy kęs, przypomina mi się babcia, i smaki dzieciństwa...

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryżu do risoto: 0.5 szklanki
    - miękkiego masła (do smarowania): 1 łyżka
    - cukru pudru: 0.33 szklanki
    - śmietany kremówki: 300 mililitrów
    - mleka: 3 szklanki
    - ekstraktu z wanilii: 1 łyżeczka
    - miękkiego masła: 1 łyżka
    - około świeżo startej gałki muszkatołowej: 0.5 łyżeczki
    - świeżych owoców: porzeczki czarne, jagody, agrest, wiśnie: 500 gramów
    - cukru białego: 4 łyżki

Kremowy ryż z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 140 C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
  • 2. Wsypać ryż i cukier, dodać śmietankę, mleko, wanilię i masło. Wymieszać, aż wszystko się połączy. Zapiekać około 1 godziny.
  • 3. Owoce wsypać do garnka zasypać cukrem i gotować około 8-10 minut. Zdjąć z ognia.
  • 4. Upieczony ryż posypać świeżo startą gałką muszkatołową. Podawać w miseczkać z 1-2 łyżkami owoców z sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy