krewetki z szynką parmeńską, w cieście kokosowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

bardzo smaczna przystawka lub dodatek do obiadu :)

  • 30 min

Składniki:

  • krewetki tygrysie mrożone
    sok z połowy pomarańczy
    plastry szynki parmeńskiej
    łyżka mąki
    jajko
    wiórka kokosowe

Krewetki z szynką parmeńską, w cieście kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki rozmrażam, odrywam ogonki i pancerz, opłukuję i marynuję pół godziny w soku z pomarańczy.
  • 2. Po 30minutach do marynaty dodaję mąkę, jajko i wiórka, mieszam tak by ciasto było gęste i oblepiało krewetki.
    Krewetki w cieście owijam szynką parmeńską.
  • 3. Gotowe krewetki wrzucam na rozgrzaną patelnię i smażę po 3 minuty z dwóch stron, aż szynka się zarumieni.
    Gotowe

Porady

Krewetki podałam z ryżem. Sos do krewetek: ocet balsamiczny pomarańczowy, łyżka ostrej musztardy, oliwa czosnkowa - wszystko mieszamy i podgrzewamy. Polewamy sosem krewetki i ryż. Do ciasta i marynaty nie dodawałam żadnych przypraw, krewetki i szynka nie straciły swojego smaku.

Komentarze

Podobne przepisy