1.
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe - wodę, mleko, 2 jajka, mąkę i sól - włożyć do miski i wymieszać trzepaczką lub zmiksować na gładka masę . Smażyć naleśniki na patelni z odrobiną gorącego tłuszczu i odłożyć do wystygnięcia.Przygotować farsz: pieczarki umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce (na średnich oczkach). Cebulę posiekać i zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Dodać pieczarki i dusić pod przykryciem przez 10-15 minut. Kiedy już będą podduszone - przyprawić pieprzem i solą, po czym podsmażać jeszcze przez ok. 5 minut.Farsz lekko przestudzić, dodać starty żółty ser, wymieszać. Jeżeli farsz jest za rzadki można dodać 2-3 łyżki bułki tartej.Na każdy naleśnik nakładać czubatą łyżkę farszu i zwijać w krokiety, tak aby nie wypadał.Przed podaniem panierować krokiety w jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor, na rozgrzanym oleju.
Komentarze