Krokiety beszamelowo-warzywne

0 (0 ocen)

  • 8 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Chrupiąca skorupka kryje pod sobą warzywa otulone kremowym sosem. Takie warzywne krokiety to idealne danie jarskie lub dodatek do dania mięsnego dla mięsożerców

  • 8 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 500 g warzyw (marchewka, seler korzeniowy, groszek i kukurydza)
    5 łyżek masła
    5 łyżek mąki pszennej
    około 500ml mleka
    mielona gałka muszkatołowa
    sól lub domowa vegeta
    pieprz opcjonalnie

    bułka tarta
    jajko do panierowania

Krokiety beszamelowo-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do roztopionego masła dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę, zdejmujemy z ognia. Do zasmażki wlewamy zimne mleko (500 ml) i mieszamy. Do mleka wsypujemy marchewkę i seler pokrojone w drobniutką kostkę oraz groszek i kukurydzę. Mleko powinno pokrywać warzywa jeśli tak nie jest to dolewamy jeszcze trochę mleka.

    Znów stawiamy na gaz i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Masę doprawiamy do smaku zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

    Masę wylewamy na papier do pieczenia równo rozsmarowujemy na 1-1,5 cm grubości. Wierzch przykrywamy również papierem do pieczenia. Wystudzoną masę odkładamy na noc do lodówki.

    Schłodzoną masę kroimy na około 8 cm kawałki. Następnie obtaczamy je w bułce tartej, jajku i znów bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor.

    Podajemy jako osobne danie lub jako dodatek do dania głównego.

Porady

Warzywa przed dodaniem do mleka można obgotować na parze.

Komentarze

Podobne przepisy