Krokiety dla dwojga

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Są bardzo smaczne i efektowne. W sam raz na romantyczną kolację dla dwojga.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - naleśniki: mleko: 1 szklanka
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - olej rzepakowy: 3 łyżki
    - jajka: 3 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - Farsz: kapusta kiszona: 45 dekagramów
    - pieczarki: 15 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - zielona papryka: 50 gramów
    - masło: 2 łyżeczki
    - pieprz: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - panierka: bułka tarta: 3 łyżeczki
    - Jajko: 1 sztuka
    - olej do smażenia: 100 mililitrów

Krokiety dla dwojga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki: W garnuszku połączyć składniki na naleśniki, wymieszać. Usmażyć naleśniki.
  • 2. Farsz: Kapustę ugotować do miekkości w odrobinie wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego. Odsączyć, ostudzić, pokroić na drobno.
    Pieczarki umyć, odsączyć pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać pieczarki wspólnie zasmażyć, połączyć z kapustą, pokrojoną papryką, doprawić szczyptą pieprzu i soli. Dusić około 30 minut, ostudzić. Na naleśniki nakładać porcje farszu, formować krokiety.
    Panierować w rozkłóconym jajku, a potem w bułce tatej.
  • Krokiety 3. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
    Podawać z filiżanką barszczu czerwonego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy