Krokiety mięsno - ziemniaczane
Składniki:
- 1/2 kg wcześniej ugotowanych ziemniaków
350 g mielonego mięsa z indyka lub dowolne
1 większa cebula pokrojona w kostkę i zrumieniona na oleju rzepakowym
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 nieduże jajko
sól, pieprz, koperek świeży lub suszony + 2 średnie przeciśnięte ząbki czosnku
ew. ulubione posiekane zioła
grubo zmielona własna bułka tarta
olej do smażenia krokietów
Krokiety mięsno - ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia, następnie przestudzone ziemniaki.
-
2.
Dodać przeciśnięty czosnek, zrumienioną cebulę, sól, pieprz, jajko, mąkę ziemniaczaną, ew. zioła i dokładnie wymieszać.
Formować podłużne krokiety, obtaczać w bułce grubo tartej i smażyć
na oleju do ładnego zrumienienia.
-
3.
Gotowe podawać wg własnej fantazji, ja wykorzystałam pieczarki usmażone z porem i podałam z surówką.
Porady
Doskonale smakują z sosem zarówno pieczarkowym jak i pomidorowym.
Komentarze