KROKIETY NALEŚNIKOWE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Krokiety polecam jako jedno z dań na wigilijny stół.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2szklanki mleka
    ½ szklanki letniej wody
    30 dag mąki pszennej
    1 jajo
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżki oliwy / oleju
    Farsz:
    1 kg kapusty
    2 cebule
    25 dag suszonych grzybów
    Tłuszcz
    Pieprz
    Sól.

Krokiety naleśnikowe z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Żółtka roztrzepać z mlekiem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, oliwę . Z białek ubić piane i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Usmażyć naleśniki.
    Farsz: Grzyby namoczyć przeddzień (np. na noc). Kapustę pokroić na kawałki, ugotować, odcisnąć wodę, zmielić w maszynce o grubym sitku. Grzyby ugotować i zmielić w maszynce o drobnym sitku. Cebulę pokroić i usmażyć. Kapustę zmieszać z grzybami, cebulą i doprawić . Farsz nakładać na naleśniki, zwijać w rulony. Obtoczyć w bułce i jajku, smażyć z obu stron.

Porady

Podawać z barszczem czerwonym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy