Krokiety po hiszpańsku

0 (0 ocen)

Zaskakujące krokiety z ziemniaków, z ciągnącym serem, szynką serrano i paskami włoszczyzny… Delikatne ale z posmakiem musztardy…

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    100 g szynki serrano
    2 jajka
    100 g włoszczyzny paski Hortex
    2 łyżeczki musztardy sarepskiej
    150 g twardego sera (parmezanu)
    Sól
    Pieprz
    Ok. 1 litr oleju
    Do panierowania:
    Mąka pszenna
    Jajko
    Bułka tarta

Krokiety po hiszpańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Mielimy w maszynce. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Szynkę kroimy w kosteczkę. Do zmielonych ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy ser, szynkę i mrożone paski włoszczyzny. Doprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie łączymy wyrabiając dość gładka masę. Obtaczamy dłonie w mące i formujemy krokieciki. Krokiety obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy w głębokim oleju około 5 minut, często obracając aby całe równomiernie się zarumieniły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy