Krokiety z cheddarem i szynką szwarcwaldzką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Doskonała alternatywa dla klasycznych krokietów z kapustą i grzybami.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    1 szklanka mąki
    1 jajko
    3/4 szklanki wody
    3/4 szklanki mleka
    odrobina oleju do smażenia (daję olej tylko pod pierwszego, resztę smażę bez tłuszczu)

    Nadzienie:
    200 g sera cheddar
    16 plasterków szynki szwarcwaldzkiej

    Panierka:
    2 jajka
    bułka tarta

    Dodatkowo:
    olej do smażenia

Krokiety z cheddarem i szynką szwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko lekko ubijamy, dodajemy mleko, wodę i mąkę, miksujemy do połączenia składników. Z ciasta smażymy 8 naleśników.

    Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Wykładamy porcję na każdym naleśniku.

    Następnie na środku kładziemy po 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej.

    Zewnętrzne boki składamy do środka i zwijamy w rulon.

    Gotowe panierujemy dwukrotnie w roztrzepanych jajkach i bułce tartej.

    Smażymy na oleju, na złoty kolor z każdej strony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy