Krokiety z czerwoną kapustą

0 (0 ocen)

Krokiety to nieodzowny element polskiej kuchni. Zamiast białej kapusty, czerwona duszona w winie. To zupełnie nowy smak tradycji. Polecam!

Składniki:

  • CIASTO NA NALEŚNIKI:
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki mleka
    szczypta soli
    2 jajka

    NADZIENIE:
    1 mała kapusta czerwona
    1 jabłko słodkie
    1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
    50g masła
    1 łyżka miodu
    2 łyżki octu winnego
    sól
    pieprz czarny

    PANIERKA:
    1 jajko
    bułko tarta

Krokiety z czerwoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto na naleśniki roztrzepując jajka i dodając pozostałe składniki. Zmiksować na jednolitą masę. Smażyć cienkie naleśniki.
  • 2. Do garnka wlać wino i włożyć masło. Kiedy się rozpuści dodać drobno poszatkowaną kapustę. Następnie zetrzeć na tarce jarzynowej jabłko. Wszystko razem dusić, aż kapusta będzie miękka. W trakcie duszenia podlewać w razie potrzeby wodą. Pod koniec dodać resztę składników doprawiając. Wszystkie płyny odparować. Kapustę nakładać na naleśniki i zawijać. Zanurzać w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć krótko z każdej strony. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy