Krokiety z gotowanym mięsem, warzywami i kapustą kiszoną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Do przygotowania krokietów wykorzystałam mięso oraz warzywa, które zostały mi z rosołu. Po dodaniu kiszonej kapusty powstały smaczne i pożywne krokiety.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 13 naleśników
    550 gram mięsa z rosołu (waga po obraniu z kości)
    2 marchewki z rosołu
    2 pietruszki z rosołu
    600 gram kiszonej kapusty
    1 duża cebula
    4 ząbki czosnku
    3 łyżki musztardy
    2 łyżki oleju rzepakowego
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka słodkiej papryki
    1 łyżka wędzonej papryki
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka cząbru
    1/2 łyżeczki kminku
    sól i pieprz do smaku
    3 jajka
    bułka do panierowania
    olej do smażenia

Krokiety z gotowanym mięsem, warzywami i kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rozdrabniamy w rozdrabniaczu razem z warzywami, a następnie przekładamy je do miski. Dodajemy drobno pokrojoną kiszoną kapustę.

    Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze przez minutę. Dodajemy cebulę do farszu.

    Dodajemy przyprawy, musztardę oraz oliwę i dokładnie mieszamy.

    Rozsmarowujemy farsz na naleśnikach, podwijamy brzegi i formujemy krokiety. Panierujemy je w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy