Do przygotowania krokietów wykorzystałam mięso oraz warzywa, które zostały mi z rosołu. Po dodaniu kiszonej kapusty powstały smaczne i pożywne krokiety.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
13 naleśników
550 gram mięsa z rosołu (waga po obraniu z kości)
2 marchewki z rosołu
2 pietruszki z rosołu
600 gram kiszonej kapusty
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
3 łyżki musztardy
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka cząbru
1/2 łyżeczki kminku
sól i pieprz do smaku
3 jajka
bułka do panierowania
olej do smażenia
Krokiety z gotowanym mięsem, warzywami i kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso rozdrabniamy w rozdrabniaczu razem z warzywami, a następnie przekładamy je do miski. Dodajemy drobno pokrojoną kiszoną kapustę.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze przez minutę. Dodajemy cebulę do farszu.
Dodajemy przyprawy, musztardę oraz oliwę i dokładnie mieszamy.
Rozsmarowujemy farsz na naleśnikach, podwijamy brzegi i formujemy krokiety. Panierujemy je w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron.
Komentarze