Krokiety z kapusta

0 (0 ocen)

  • 30 min

Te krokieciki nauczyłam się robi od babci.

  • 30 min

Składniki:

  • szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
    szklanka ugotowanych ziemniaków
    2 szklanki ugotowanej kiszonej kapusty
    10 pieczarek
    2 cebule
    2 jajka
    sól, pieprz
    bułka tarta
    2 jajka
    tłuszcz do smażenia

Krokiety z kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowaną kapustę kroimy , pieczarki ścieramy na tarce i dusimy , dodajemy do nich pokrojona w kostkę cebulę i podsmażamy razem na oleju.
    Ziemniaki rozgnieść. Do kapusty dodajemy ziemniaki, kaszę, pieczarki z cebula , 2 jajka, doprawiamy sola i pieprzem i wyrabiamy masę.
  • 2. Formujemy krokiety , panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.

    Podajemy z czerwonym barszczem.

Porady

Można także podawać z sosem pieczarkowym lub myśliwskim.

Komentarze

Podobne przepisy