Krokiety z kapustą i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przygotowanie krokietów zajmuje trochę czasu, ale dla ich smaku warto spędzić go w kuchni

  • 60 min

Składniki:

  • Na naleśniki:
    - 1 jajko
    - 200 g mąki
    - szklanka mleka
    - szklanka wody
    - sól

    Nadzienie:
    - 500 g kapusty kiszonej
    - 300 g pieczarek
    - 1 cebula
    - tłuszcz do smażenia
    - sól, pieprz

    Panierka:
    - jajka
    - bułka tarta
    - olej do smażenia

Krokiety z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować naleśniki:
    Wymieszać wszystkie składniki i usmażyć naleśniki.
  • 2. Przygotowanie nadzienia:
    Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest za kwaśna. Pokroić ją drobno i wrzucić do wrzątku. Gotować do miękkości.
    Pieczarki umyć, obrać, drobno pokroić.
    Cebulę obrać i poszatkować.
    Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę. Następnie dorzucić pieczarki.
    Podsmażone pieczarki i cebulę wymieszać ze sparzoną i odciśniętą z wody kapustą. Doprawić do smaku,
  • 3. Na każdy naleśnik nałożyć nadzienie. Zawinąć. Zawinięte krokiety maczać najpierw w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju z każdej strony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy