Krokiety z makrelą wędzoną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wędzoną makrelę. Przygotowuję z niej pasty do chleba z różnymi dodatkami. , krokiety lub pałaszuję samą.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe
    2 szklanki mąki
    2 jajka
    3 łyżki oleju
    1/2 szklanki mleka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka wody gazowanej

    Farsz
    2 średnie wędzone makrele
    2-3 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    pieprz

    Dodatkowo
    bułka tarta do panierowania
    2 jajka
    olej do smażenia

Krokiety z makrelą wędzoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką lub mikserem.
    Odstawić na 30 minut ciasto, aby odpoczęło.
    Patelnię posmarować olejem i smażyć naleśniki na rumiano z obu stron.

    Farsz
    Makrele oddzielić od ości. Dodać jogurt, szczypiorek, pieprz w razie potrzeby sól i dokładnie ugnieść widelcem.

    Na każdy naleśnik nałożyć farsz rybny i zawijać w koperty.
    Krokieta obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
    Smażyć z dwóch stron aż będzie rumiany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy