Krokiety z mięsem i zacierkami

0 (0 ocen)

Jako samodzielne drugie danie lub przekrojone w mniejsze kawałki podane z sosem czosnkowym pasują na każdą imprezę.

Składniki:

  • Naleśniki:
    2 szklanki mąki
    Szklanka mleka
    Jajko
    Łyżeczka sody
    Łyżka roztopionego masła
    Farsz:
    Szklanka zacierek
    200 g mięsa mielonego
    Marchew
    Cebula
    Sól, pieprz, bazylia, oregano
    Dodatkowo:
    Bułka tarta
    Jajko
    Oliwa do smażenia


Krokiety z mięsem i zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połącz składniki na naleśniki, dokładnie zmiksuj na gładką masę. Smaż cienkie placki.
    Warzywa umyj, obierz, marchew zetrzyj na tarce a cebulę posiekaj w kostkę, połącz z mięsem.
    Zacierki gotuj ok. 7 min. w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź. Dodaj do reszty składników. Smaż na złoty kolor, dopraw. Odstaw aż ostygnie.
    Placki smaruj farszem, zwijaj w rulony, obtaczaj w jajku i bułce, chwilę podsmaż.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy