Krokiety z pieczarkami i serem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest to bardzo smaczne danie zarówno na obiad , kolację lub przyjęcie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na naleśniki :
    2 szklanki mleka
    1 szklanka wody
    2 jajka
    sól do smaku
    2 szklanki mąki
    2 łyżki oleju

    Na farsz :
    1 kg. pieczarek
    30 dkg. żółtego sera w kostce(np. gouda)
    przyprawa do pizzy
    sól, pieprz

    olej do smażenia, jajko, bułka tarta

Krokiety z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki naleśników miksujemy na gładką masę, smażymy.
  • 2. Pieczarki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
  • 3. Starte pieczarki dusimy na patelni do całkowitego odparowania wody. Doprawiamy niewielką ilością przyprawy do pizzy, solą i pieprzem według smaku( pamiętajmy o tym, że dodany później ser też jest słony). Studzimy.
  • 4. Do zimnych pieczarek dodajemy starty na tarce jarzynowej o grubych oczkach ser żółty. Dokładnie mieszamy.
  • 5. Naleśniki napełniamy farszem i zwijamy krokiety. Smażymy obtoczone w jajku i bułce tartej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy