Chrupiące krokiety z nadzieniem z pieczarek, z dodatkiem czarnych oliwek i dwóch rodzajów sera. Dobre na ciepło i na zimno. Świetnie smakują z barszczem czerwonym
Składniki:
Naleśniki:
250 g mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
Farsz:
2 cebule
600 g pieczarek
0,5 słoika czarnych oliwek
1 kilka mozzarelli
100 g sera żółtego
Sól morska
Pieprz czarny
1 łyżeczka oregano
Panierka:
2 jajka
Bułka tarta
Oraz:
Olej rzepakowy do smażenia
Krokiety z pieczarkami, oliwkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Umyte i osuszone pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić do rondla i smażyć, odparować i wystudzić.
Doprawić oregano, solą i pieprzem. Wrzucić pokrojone czarne oliwki. Wsypać oba sery starte na tarce. Wymieszać.
Składniki na naleśniki zmiksować, odstawić na 15 minuty, smażyć cienkie naleśniki.
Na każdy naleśnik nakładać czubatą łyżkę farszu, zwijać jak krokiety.
Każdy naleśnik panierować w roztrzepanym jajku, bułce tartej i smażyć na złoto i chrupiąco na oleju rzepakowym. Wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
Komentarze