Krokiety z pieczarkami, oliwkami i mozzarellą

0 (0 ocen)

Chrupiące krokiety z nadzieniem z pieczarek, z dodatkiem czarnych oliwek i dwóch rodzajów sera. Dobre na ciepło i na zimno. Świetnie smakują z barszczem czerwonym

Składniki:


  • Naleśniki:
    250 g mąki
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody
    Farsz:
    2 cebule
    600 g pieczarek
    0,5 słoika czarnych oliwek
    1 kilka mozzarelli
    100 g sera żółtego
    Sól morska
    Pieprz czarny
    1 łyżeczka oregano
    Panierka:
    2 jajka
    Bułka tarta
    Oraz:
    Olej rzepakowy do smażenia

Krokiety z pieczarkami, oliwkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Umyte i osuszone pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić do rondla i smażyć, odparować i wystudzić.

    Doprawić oregano, solą i pieprzem. Wrzucić pokrojone czarne oliwki. Wsypać oba sery starte na tarce. Wymieszać.

    Składniki na naleśniki zmiksować, odstawić na 15 minuty, smażyć cienkie naleśniki.

    Na każdy naleśnik nakładać czubatą łyżkę farszu, zwijać jak krokiety.

    Każdy naleśnik panierować w roztrzepanym jajku, bułce tartej i smażyć na złoto i chrupiąco na oleju rzepakowym. Wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy