Krokiety z serem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy żółtka od białek
mąkę, żółtka mleko i sól miksujemy i odstawiamy na pół godziny.
białka ubijamy na sztywną pianę
2.po około pół godziny dodajemy ubite białka, olej oraz wodę mineralną w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią gęstość ciasta.
3.na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy naleśniki
4.w między czasie gdy odstawiliśmy ciasto robimy farsz:
pieczarki myjemy,osuszamy i kroimy w plastry, żółty ser ścieramy na tarce
5.podsmażamy pieczarki z cebulą, przyprawiamy
6.dodajemy żółty ser, wszystko mieszamy
7.farszem napełniamy naleśniki, zwijamy
8.robimy panierkę:
jajka roztrzepujemy widelcem w głębokim talerzu z dodatkiem soli
do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą
maczamy krokiety w jajku i obtaczamy w bułce tartej
9.smażymy krokiety na średnim ogniu na rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju po około 1,5 minuty z każdej strony (obsmażamy z 4 stron)
Komentarze