Krokiety z serem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

dobrze smakują z czerwonym barszczem, sosem pieczarkowym....

  • 30 min

Składniki:


  • Naleśniki :
    mąka pszenna 250 g
    jajka 3 szt.
    mleko 250 ml
    woda mineralna gazowana 250 ml
    olej lub roztopione masło 3 łyżki
    sól 1/2 łyżeczki
    Panierka:
    jajka 2 szt.
    bułka tarta
    sól
    masło klarowane lub olej do smażenia
    Farsz:
    pieczarki ok. 70-80 dag
    ser żółty 30 dag
    cebula 3 szt.
    sól, pieprz biały mielony, papryka ostra do smaku

Krokiety z serem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek

    mąkę, żółtka mleko i sól miksujemy i odstawiamy na pół godziny.
    białka ubijamy na sztywną pianę
  • 2. po około pół godziny dodajemy ubite białka, olej oraz wodę mineralną w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią gęstość ciasta.
  • 3. na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy naleśniki
  • 4. w między czasie gdy odstawiliśmy ciasto robimy farsz:
    pieczarki myjemy,osuszamy i kroimy w plastry, żółty ser ścieramy na tarce
  • 5. podsmażamy pieczarki z cebulą, przyprawiamy
  • 6. dodajemy żółty ser, wszystko mieszamy
  • 7. farszem napełniamy naleśniki, zwijamy
  • 8. robimy panierkę:
    jajka roztrzepujemy widelcem w głębokim talerzu z dodatkiem soli
    do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą
    maczamy krokiety w jajku i obtaczamy w bułce tartej
  • 9. smażymy krokiety na średnim ogniu na rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju po około 1,5 minuty z każdej strony (obsmażamy z 4 stron)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy