Krokiety z wędzonej makreli

0 (0 ocen)

Ostatnio regularnie kupuję wędzone ryby. I czasem okazuje się że nie mam ochoty robić z nich kolejnej pasty do kanapek. Tym razem wpadłam na pomysł zrobienia krokietów (a może kotletów) Nigdy wcześniej takich nie robiłam, a okazały się pyszne! Będę robiła częściej.

Składniki:

  • krokiety:
    170 g ziemniaków, ugotowanych
    100 g makreli wędzonej, obranej
    1 mała cebula, pokrojona w kostkę
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka koperku
    1 jajo
    1/2 łyżeczki papryki w płatkach
    1 łyżka bułki tartej + do panierowania
    sól, pieprz

    sos:
    2 łyżki jogurtu
    1 łyżka majonezy
    3 pomidory suszone - bardzo drobno posiekane
    ząbek czosnku, posiekany
    koperek
    sól pieprz

Krokiety z wędzonej makreli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać wszystkie składniki sosu
  • 2. Ziemniaki przepuścić przez praskę. Makrelę rozdrobnić.
  • 3. W misce wymieszać wszystkie składniki : ziemniaki, rybę,cebulę, czosnek, koperek, jajo, paprykę. Dosypać bułkę, dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby.
  • 4. Formować nieduże krokiety obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z obu stron (na średnim ogniu), aż ładnie się zrumienią.
  • 5. Podawać z sosem jogurtowo pomidorowym. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy