Krokiety ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Naleśnik z nadzieniem ze szpinaku, panierowany i usmażony na rumiano, idealny dodatek do barszczu czerwonego.

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki wody
    8 czubatych łyżek mąki pszennej
    1 jajko
    szczypta soli

    Farsz:
    1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    sól, pieprz do smaku
    10 dag sera żółtego
    3 łyżki oleju rzepakowego

    Panierka:
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    2 szklanki bułki tartej

Krokiety ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto nalesnikowe 1. Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać ze sobą (musi mieć konsystencję gęstej śmietany).
  • smażenie placków 2. Smażyć cieniutkie naleśniki.
  • 3. Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na rumiano wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać szpinak i dusić do miękkości,a na koniec dodając ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach, wymieszać i doprawić do smaku.
  • 4. Na usmażone przestudzone naleśniki nakładać farsz, zwinąć. Panierować w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano przed podaniem.

Komentarze

Podobne przepisy