Królewicz Patryka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ten przepis od paru dobrych lat gości u mnie w zeszycie. Wykonuje to ciasto na wszelkie święta i okazje rodzinne : )

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1. ciasto kruche:- łyżka sody,-30 dkg m.pszennej(2szkl.),-15 dag cukru(3/4 szkl.),-2 łyżki ciepłego miodu sztucznego,-1 cale jajko,-15 dkg. margaryny. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części i upiec 2 deski. 2. Biszkopt -6 jaj,- 3 łyżki wody mineralnej niegazowanej,-1 szklanka cukru,-3/4 szkl. m.pszennej,-3/4 szkl. m. ziemniaczanej,- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubić z cukrem+woda i żółtka i pozostałe składniki. 3. Krem:-10 dkg,1/2 litra mleka,1 łyżka czubata m.pszennej ,1 łyżka czubata m.ziemniaczanej, 2op. c.waniliowego,1 margaryna. Ugotować budyn z mleka,cukru i mąki. osytudzić i połączyć z margaryną po 1 łyżce i ucierać.

Królewicz patryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. ciasto kruche:- łyżka sody,-30 dkg m.pszennej(2szkl.),-15 dag cukru(3/4 szkl.),-2 łyżki ciepłego miodu sztucznego,-1 cale jajko,-15 dkg. margaryny. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części i upiec 2 deski. 2. Biszkopt -6 jaj,- 3 łyżki wody mineralnej niegazowanej,-1 szklanka cukru,-3/4 szkl. m.pszennej,-3/4 szkl. m. ziemniaczanej,- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubić z cukrem+woda i żółtka i pozostałe składniki. 3. Krem:-10 dkg,1/2 litra mleka,1 łyżka czubata m.pszennej ,1 łyżka czubata m.ziemniaczanej, 2op. c.waniliowego,1 margaryna. Ugotować budyn z mleka,cukru i mąki. osytudzić i połączyć z margaryną po 1 łyżce i ucierać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy