Królewska karpatka.

0 (0 ocen)

  • 40 min

to coś co nasze dzieciaczki lubią najbardziej ..:))

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka. mąki
    5 jajek
    1/2 kostki margaryny
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    opakowanie. budyniu śmietankowego (na 1/2 l mleka)
    1/2 l mleka
    kostka masła
    żółtko
    1 szklanka. cukru pudru
    olejek arakowy

    tłuszcz do formy
    cukier puder do posypania ciasta

Królewska karpatka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Królewska karpatka. 1. Margarynę zagotowujemy ze szklanką wody. Wsypujemy mąkę. Mieszając, gotujemy, aż ciasto zgęstnieje. Studzimy. Następnie ucierając, dodajemy po 1 jajku i proszek. Ciasto dzielimy na pół i wykładamy na posmarowane tłuszczem 2 duże tortownice. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 °C. Studzimy.
    Budyń gotujemy na mleku według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem, dodając żółtko, kilka kropli olejku i budyń.
  • 2. smarujemy kremem placek i przykrywamy drugim plackiem. Posypujemy cukrem pudrem. Schładzamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy