Królewska szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnice przesiać mąkę z przyprawą korzenną, dodać margarynę, śmietanę i żółtka i połowę cukru zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na godz.
Jabłka obrać, pokroić na mniejsze cząstki, przełożyć do garnka zalać sokiem z brzoskwiń, dodać pokrojone w mniejsze kawałki brzoskwinie i dusić do zmiękczenia się jabłek. Jabłka powinny być miękke ale nie rozpadnięte. Odcedzić na sicie.
3/4 ciasta rozwałkować na stolnicy, wyłożyć ciastem blaszkę do pieczenia. Na ciasto wyłożyć odsączoną z soku masę jabłkowo-brzoskwiniową.
Posypać cynamonem i zetrzeć na tarce pozostała część ciasta.
W związku z tym że masa jabłeczna jest bardzo wilgotna nie nakłuwam ciasta widelcem tylko pod koniec pieczenia przełączam kuchenkę na dolną grzałkę i tak piekę 15-20 min.
Piec 45 min w 170OC.
Ubić białka z cukrem, ciągle ubijając dodać galaretkę- suchą.
Powstałą pianę przełożyć na ciasto, posypać płatkami migdałowymi i dalej piec 20 min.
Komentarze