Robię go co roku na święta Bożego Narodzenia. Jest pełen bakalii.
15 min
Składniki:
20 dag łuskanych orzechów
15 dag daktyli bez pestek
10 dag rodzynek
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
5 dag kandyzowanej wiśni
15 dag mąki
50 ml soku z pomarańczy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
30 dag cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
owoce kandyzowane do dekoracji
Królewski keks na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy, daktyle, skórkę pomarańczową i wiśnie posiekać oraz wymieszać z rodzynkami. Jajka utrzeć z połową cukru pudru, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, sokiem pomarańczowym oraz bakaliami. Ciasto nałożyć do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w temperaturze 160 C. Po upieczeniu poczekać 10 minut, następnie wyjąć z formy. Resztę cukru pudru utrzeć z sokiem z cytryny na gęsty lukier. Pokryć nim wystudzone ciasto. Ozdobić kandyzowanymi owocami.
Komentarze