Królewskie naleśniki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski dajemy mąkę, jaja, śmietanę i wodę i szczyptę soli. Miksujemy na gładką, jednolitą masę, aż ciasto będzie ciągliwe i na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Patelnię rozgrzać, natrzeć kawałkiem słoniny, wylać na nią niewielką ilość ciasta, okrężnym ruchem patelni rozlać po całej powierzchni dna. Smażyć naleśnik z obydwu stron na rumiany kolor.
Nadzienie:
Truskawki z cukrem rozgniatamy za pomocą widelca.
Sok zlewamy do osobnej miseczki i posłuży on nam do dekoracji.
Na gotowy naleśnik dajemy nadzienie truskawkowe, składamy lub zwijamy naleśnik. Wierzch naleśnika dekorujemy resztą truskawek (mogą być pokrojone w kawałki), i posypujemy startą czekoladą.
Komentarze