Królik na warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tuszkę królika myjemy, osuszamy i dzielimy na 8 części. Czosnek i cebulę obieramy, siekamy. Posypujemy mięso. Oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Mieszamy. Wkładamy do lodówki na 3 godziny.
2.Oczyszczone warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w plasterki. Wraz z natką wsypujemy na roztopione masło, podlewamy wodą, doprawiamy i dusimy 10 minut.
3.Mięso smażymy 10 minut na oleju. Przekładamy do garnka i zalewamy winem wymieszanym z 1/2 szkl. wody. Dusimy ok. godziny. Mięso wyjmujemy.
4.Mąkę mieszamy z 3/4 szkl. wody. Zagęszczamy wywar z królika, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso podajemy na warzywach, polewamy sosem.
Komentarze