Ciasto Krówka

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepis dostałam od koleżanki.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    3 niepełne szklanki mąki

    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    4 łyżki miodu

    3 łyżki cukru

    ½ margaryny

    2 jajka


    Masa:

    Galaretka cytrynowa

    2 śmietany 30% (po 330ml Biedronka)

    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:

    20 dag cukierków krówek

    garść posiekanych orzechów włoskich

Ciasto krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę, dodać łyżeczkę sody, 3 łyżki cukru, 1/2 margaryny, 2 jajka, 4 łyżki miodu. Posiekać nożem a na końcu wyrobić ciasto rękami. Upiec dwa placki ( temperaturze 180 C ok 30 minut każdy z placków)
  • 2. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i ostudzić. Śmietanę ubić na największych obrotach na sztywno dodają cukier puder a na końcu zmniejszyć obroty i dodać tężejącą galaretkę. Na chwilę włożyć do lodówki aby masa zgęstniała. Tym przełożyć placki.
  • 3. Karmel:

    20 dag cukierków krówek rozpuścić w rondelku z 3 łyżkami wody i polać wierzch ciasta. Posiekać orzechy włoskie i pokruszyć na ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy