Ciasto Krówka pod orzeszkiem

0 (0 ocen)

Ten pomysł narodził się spontanicznie w mojej głowie, gdy z wizyta mieli odwiedzić mnie znajomi, a ja nie miałem pod ręka zbyt wiele składników.

Składniki:

  • CIASTO:
    10 jajek
    1 szkl. cukru
    3/4 szkl. mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    MASA:
    2 szkl. mleka
    4szkl.cukru
    cukier waniliowy
    1/2 kostki margaryny

Ciasto krówka pod orzeszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyć jajka i rozdzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno z szczypta soli, Dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać.
  • 2. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać powoli do jajek i lekko wymieszać.
  • 3. Ciasto rozlać do wyłożonej papierem tortownicy. Piec w 200 stopniach C przez ok.30 minut. Po wystudzeniu przekroić na 3 krążki.
  • 4. Mleko wlać do garnka, zagotować. Wsypać cukier, cukier waniliowy i gotować ok.3 godziny do uzyskania gęstej konsystencji. Wystudzić.
  • 5. 1/2 margaryny utrzeć z tzw. krówką . Po czym posmarować każdy krążek masą. Orzeszkami posypać wierzch oraz boki.

Porady

Jeśli zależy nam na czasie to można kupić gotową masę krówkową w puszce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy