Nie spotkałam jeszcze nikogo, kto po spróbowaniu pierwszej nie chciał kolejnej!
60 min
Składniki:
Ciasto:
Kostka margaryny (ja używam tylko Palmy z murzynkiem)
3 szklanki mąki pszennej
jajko+żółtko
pół szklanki cukru pudru
odrobina oleju do wysmarowania foremek
Masa mleczna:
2 szklanki mleka w proszku
szklanka cukru pudru (można dodać mniej)
1/2 szklanki letniej wody
200g masła
Kruche babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Miksujemy jajo, żółtko i cukier puder na puszystą masę. Do osobnej miski wsypujemy mąkę i pokrojoną margarynę, odrobinę zagniatamy ręką. Dodajemy masę jajeczną i wyrabiamy ręką, aż składniki się połączą, a w masie nie zostanie już ani grudeczka margaryny. Nie schładzamy, ponieważ ciasto do wylepiania powinno mieć temperaturę pokojową. Bardzo cieniutko wyłożyć ciastem foremki i piec w 190* przez około 12 minut (wszystko zależy od rozmiaru foremek - im mniejsze tym krócej)
Masa:
W garnuszku mieszamy dokładnie mleko w proszku z cukrem, aby nie było grudek. Stawiamy na mały ogień i stopniowo dolewamy wody, ciągle mieszając - trzeba bardzo uważać, by masy nie zagotować! Gdy masa ma odpowiednią gęstość, dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia i połączenia. Zdejmujemy z ognia i nakładamy od razu na babeczki - masa szybko stygnie i robi się bardzo gęsta.
Porady
Polecam pod koniec pieczenia ciastek spoglądać do piekarnika. Wystarczy chwilka, by je spalić, a my chcemy przecież, by były złote :)
Komentarze