Kruche babeczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nie spotkałam jeszcze nikogo, kto po spróbowaniu pierwszej nie chciał kolejnej!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    Kostka margaryny (ja używam tylko Palmy z murzynkiem)
    3 szklanki mąki pszennej
    jajko+żółtko
    pół szklanki cukru pudru
    odrobina oleju do wysmarowania foremek

    Masa mleczna:

    2 szklanki mleka w proszku
    szklanka cukru pudru (można dodać mniej)
    1/2 szklanki letniej wody
    200g masła

Kruche babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Miksujemy jajo, żółtko i cukier puder na puszystą masę. Do osobnej miski wsypujemy mąkę i pokrojoną margarynę, odrobinę zagniatamy ręką. Dodajemy masę jajeczną i wyrabiamy ręką, aż składniki się połączą, a w masie nie zostanie już ani grudeczka margaryny. Nie schładzamy, ponieważ ciasto do wylepiania powinno mieć temperaturę pokojową. Bardzo cieniutko wyłożyć ciastem foremki i piec w 190* przez około 12 minut (wszystko zależy od rozmiaru foremek - im mniejsze tym krócej)
    Masa:
    W garnuszku mieszamy dokładnie mleko w proszku z cukrem, aby nie było grudek. Stawiamy na mały ogień i stopniowo dolewamy wody, ciągle mieszając - trzeba bardzo uważać, by masy nie zagotować! Gdy masa ma odpowiednią gęstość, dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia i połączenia. Zdejmujemy z ognia i nakładamy od razu na babeczki - masa szybko stygnie i robi się bardzo gęsta.

Porady

Polecam pod koniec pieczenia ciastek spoglądać do piekarnika. Wystarczy chwilka, by je spalić, a my chcemy przecież, by były złote :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy