Wyśmienita uczta- zmysłowe połączenie kruchego ciasta z farszem z kaszanki. Danie jest proste w wykonaniu i apetyczne oraz sycące w sam raz na kolację.
20 min
Składniki:
1/2 kg kaszanki gryczanej
1 duża cebula
1 łyżka smalcu
1 białko
Ciasto:
35 dag mąki
2 żółtka
20 dag masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól i cukier do smaku
Kruche babeczki z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić. Cebulę podsmażyć na smalcu, dodać plasterki kaszanki i białko - wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek. Wycinać szklanką kółka. Wylepić foremki ciastem. Do foremek włożyć łyżką farsz z kaszanki. Foremki wstawić do piekarnika i zapiekać na złoty kolor około 15 minut w temp. 180 stopni. Spożywać ciepłe z dodatkiem kiszonych ogórków.
Z tej porcji otrzymujemy 30 babeczek.
Porady
Babeczki można również polać pikantnym sosem pomidorowym
Komentarze