Kruche babeczki z kaszanką

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wyśmienita uczta- zmysłowe połączenie kruchego ciasta z farszem z kaszanki. Danie jest proste w wykonaniu i apetyczne oraz sycące w sam raz na kolację.

  • 20 min

Składniki:

  • 1/2 kg kaszanki gryczanej
    1 duża cebula
    1 łyżka smalcu
    1 białko
    Ciasto:
    35 dag mąki
    2 żółtka
    20 dag masła
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    sól i cukier do smaku

Kruche babeczki z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić. Cebulę podsmażyć na smalcu, dodać plasterki kaszanki i białko - wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek. Wycinać szklanką kółka. Wylepić foremki ciastem. Do foremek włożyć łyżką farsz z kaszanki. Foremki wstawić do piekarnika i zapiekać na złoty kolor około 15 minut w temp. 180 stopni. Spożywać ciepłe z dodatkiem kiszonych ogórków.
    Z tej porcji otrzymujemy 30 babeczek.

Porady

Babeczki można również polać pikantnym sosem pomidorowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy