Kruche babeczki z pieczarkami - do barszczu

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Możemy zastąpić nimi tradycyjne paszteciki. Te tartaletki świetnie smakują popijane gorącym barszczem. Długo zachowują świeżość. Można zrobić je wcześniej i odgrzać przed podaniem - nie tracą na smaku.

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    200g zimnego masła
    400g mąki pszennej
    2 jaja L
    1/2 łyżeczki soli

    Farsz:
    1/2 kg pieczarek
    1 cebula
    2 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, papryka słodka

Kruche babeczki z pieczarkami - do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim foremki na tartaletki. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. Z części ciasta za pomocą foremki wykrawamy dowolny kształt, u mnie gwiazdka. Pieczemy około 10 minut do zezłocenia.
  • 2. Pieczarki ścieramy na tarcę, cebulę i czosnek drobno siekamy. Smażymy na maśle do odparowania wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką słodką.
  • 3. Gotowym farszem napełniamy tartaletki. Każdą z nich przykrywamy ciastkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy