Możemy zastąpić nimi tradycyjne paszteciki. Te tartaletki świetnie smakują popijane gorącym barszczem. Długo zachowują świeżość. Można zrobić je wcześniej i odgrzać przed podaniem - nie tracą na smaku.
Kruche babeczki z pieczarkami - do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim foremki na tartaletki. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. Z części ciasta za pomocą foremki wykrawamy dowolny kształt, u mnie gwiazdka. Pieczemy około 10 minut do zezłocenia.
2.Pieczarki ścieramy na tarcę, cebulę i czosnek drobno siekamy. Smażymy na maśle do odparowania wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką słodką.
3.Gotowym farszem napełniamy tartaletki. Każdą z nich przykrywamy ciastkiem.
Komentarze