Kruche babeczki ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne, na dwa kęsy, idealne na mały 'słodyczowy' głód.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna: 30 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtko: 1 sztuka
    - cukier: 0.33 szklanki
    - margaryna: 0.5 opakowania
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - mleko: 3 łyżki
    - budyń waniliowy: 1 opakowanie
    - śliwki: 0.5 kilograma
    - mleko do budyniu (ilość jak na opakowaniu budyniu): 1 sztuka

Kruche babeczki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę i siekamy. Następnie dodajemy żółtko, jedno całe jajko, mleko i wyrabiamy ciasto. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem i studzimy. Śliwki myjemy i wyjmujemy z nich pestki.
  • babeczki ze sliwkami 2. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy, wykrawamy z niej koła na kształt foremki do babeczek i wykładamy do foremek – wysmarowanych tłuszczem ( olej, masło); następnie wkładamy do każdej foremki łyżkę budyniu i 1 śliwkę. Z drugiej części ciasta również wykrawamy koła na kształt foremek i przykrywamy nim babeczki – delikatnie zlepiamy brzegi foremek. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30/40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy