Kruche bułeczki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Bardzo smaczna słodka kanapka.

  • Łatwy

Składniki:

  • - margaryna: 50 gramów
    - mąka pszenna: 30 dekagramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - cukier puder: 2 łyżki
    - mleko: 100 mililitrów

    - jabłka: 5 sztuk
    - cukier: 10 dekagramów
    - cynamon: 2 łyżeczki
    - woda: 0.5 litra

    - bita śmietana: 1 szklanka

Kruche bułeczki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać sól i pokrojoną w kostkę margarynę, wszystkie składniki ciasta rozcierać palcami,aż powstanie coś w rodzaju zacierki następnie dodać mleko i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, szklanką wyciąć krążki i piec w nagrzanym do 220st piekarniku przez 15 min, po upieczeniu ostudzić
  • 2. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki,przełożyć do garnka podlać wodą, dodać cukier, sok z cytryny oraz cynamon, dusić do miękkości na malutkim gazie, ostudzić.
  • kruche bułeczki z jabłkami 3. Zimne babeczki przeciąć na połowę na dolnej części ułożyć porcję jabłek na nie bitą śmietanę i górę bułeczki.
  • kruche bułeczki z jabłkami 4. Można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy