Kruche ciacha sezamowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Proste, szybkie i pyszne ciacha, które zachowują swoją kruchość przez długi czas

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    300 g masła
    2 jajka
    1 łyżeczka sody
    2 łyżki cukru wanilinowego
    200 g sezamu
    0,5-1 szklanka cukru

Kruche ciacha sezamowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sezam uprażyć na suchej patelni, wystudzić.
  • 2. Masło posiekać w misce, dodać mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sodę, jaja i 3/4 ostudzonego sezamu. Zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny.
  • 3. Ze schłodzonego ciasta formować kulki, obtoczyć je w pozostałym sezamie, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie dociskając, aby powstały ciastka.
  • 4. Piec w temperaturze 160 stopni na złocisty kolor.

Porady

Po upieczeniu ciastka są miękkie, kruszeją po wystudzeniu.

Komentarze

Podobne przepisy