Kruche ciasteczka

0 (0 ocen)

Szybkie w przygotowaniu i rozpływające się w ustach osłodzą niejedno popołudniowe spotkanie przy kawie.

Składniki:

  • 220 g margaryny
    60 g cukru pudru
    300 g mąki pszennej
    50 g mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    2 krople aromatu cytrynowego
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    płatki migdałów
    powidła lub marmolada

Kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy po jednym żółtku i odrobinie mąki pszennej zmieszanej z ziemniaczaną i szczyptą soli. Wyrabiamy cały czas mikserem, w trakcie dodajemy aromat cytrynowy. Z gotowego ciasta formuję w dłoniach małe kulki, które lekko spłaszczam (średnica ok. 2 cm) i układam na blaszce w niewielkich odstępach, gdyż w trakcie pieczenia ciastka nie rozlewają się. Pieczemy ok. 13 minut w temp. 180 C z termoobiegiem.
  • 2. Ja z ciasta przygotowuję trzy wersje ciasteczek:
    1- bez dodatków - "spłaszczam" kulki i układam okrągłe ciasteczka na blaszce, nakłuwam widelcem
    2- z marmoladą - w okrągłych ciasteczkach palcem tworzę dołeczek, który napełniam powidłem śliwkowym
    3 - z migdałami - kulki obtaczam w płatkach migdałowych i dopiero wówczas formuję z nich okrągłe ciasteczka

Porady

Ciasteczka są baaardzo kruche!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy