kruche ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 15 min

Doskonała przekąska na niedzielne popołudnie.Często je robię.

  • 15 min

Składniki:

  • 180 g zimnego masła
    240 g mąki pszennej
    100 g + 3 łyżki cukru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
    1 żółtko
    cukier do dekoracji

Kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło wysiekać z mąką. Dodać cukier i wymieszać. Dodać wanilię, skórkę z cytryny i żółtko. Zagnieść ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • 2. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm i wycinać foremką kwiatki.
    Jedną stronę ciastka maczać w cukrze. Układać na blaszce.
  • 3. Piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni na jasnozłoty kolor. Przełożyć na metalową kratkę do wystygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy