Kruche ciasteczka bananowo-orzechowe

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób

Ciasteczka bananowe są zazwyczaj mniej lub bardziej miękkie, ale mam już kilka patentów, aby ten pyszny bananowy posmak zatrzymać, a ciastkom nadać odpowiedniej kruchości. Takie właśnie są te ciasteczka! Bananowo-orzechowe, delikatne, pyszne, idealne!

  • 20 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • (około 15 sztuk)
    1/2 banana (około 60g)
    100g masła/margaryny
    100g masła orzechowego
    60g cukru/ksylitolu (1/4 szklanki o pojemności 250 ml
    200g mąki pszennej/orkiszowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)

Kruche ciasteczka bananowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło/margarynę oraz masło orzechowe z cukrem należy utrzeć na puszystą masę, a następnie połączyć z uprzednio poduszonym na puree bananem.
    Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i całość wymieszać (najlepiej dłońmi) na jednolitą masę.
    Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego.
    Każdą kulkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    (Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam widelcem, dzięki czemu na wierzchu uzyskały ciekawy wzorek.)
    Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 14-15 minut w 180 stopniach.
    (Posiadam piekarnik gazowy.)
    Ostudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy