Kruche ciasteczka dyniowo- orzechowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne kruche ciasteczka dyniowo- orzechowe:)

  • 20 min

Składniki:

  • 2 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
    4 czubate łyżki mąki orzechowej (zmielone orzechy arachidowe)
    1/4 małej dyni
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    3 łyżki cukru
    1 duże jajko
    15 dag margaryny Palma z Murzynkiem

Kruche ciasteczka dyniowo- orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z dyni usuwamy miękki miąższ i ziarenka, obieramy ze skórki, kroimy w 1 cm kostkę. Podlewamy 4-5 łyżkami wody i dusimy na średnim ogniu, aż zmięknie. Ściągamy pokrywkę i smażymy do czasu odparowania całej wody, studzimy, dokładnie miksujemy.
  • składniki na ciasteczka 2. Mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy mąkę orzechową, cukier i cukier z prawdziwą wanilią, dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojoną w małą kostkę margarynę Palma z Murzynkiem, 4/5 szklanki musu z dyni oraz jajko. Dokładnie zagniatamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy nieco mąki pszennej. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • ciastka na Halloween 3. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto na grubość 4-5 milimetrów i foremkami wycinamy kształty duszków, wiedźm i innych stworów lub np. serduszka.
  • ciastka dyniowo- orzechowe 4. Pieczemy około 16-18 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni. Gorące kładziemy na metalową kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy cukrowymi pisakami lub podajemy posmarowane odrobiną konfitury figowej.

Porady

Ciasteczka możemy ładnie zapakować i podarować w prezencie...

Komentarze

Podobne przepisy