Ciasteczka maślane z cukrem można zrobić w dużej ilości, zamknąć w słojach lub puszkach na ciasteczka i sięgać po nie przez cały tydzień lub dłużej. Mają piękny zapach masła, są kruche i niesamowicie smaczne.
60 min
Składniki:
Składniki:
50 dag mąki pszennej
25 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag cukru kryształu
3 żółtka
4 duże łyżki kwaśnej śmietany
1 jajo do smarowania ciasteczek
Kruche ciasteczka maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
1. Mąkę przesiać do miski, dodać wszystkie składniki i szybko zagnieść ciasto.
2. Ciasto rozwałkować i wycinać foremką ciastka. Wierzch smarujemy rozmąconym jakiem i posypujemy cukrem.
3. Piec w tem. 180 C. przez 15-20 minut.
Komentarze