Kruche ciasteczka w orzechowej panierce

0 (0 ocen)

  • 40 min

Proste w wykonaniu i bardzo smaczne ciasteczka do kawy.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 szkl mąki pszennej
    1-2 żółtka
    1/2 kostki masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżki cukru pudru
    1/2 op cukru waniliowego
    1 płaska łyżka kwaśnej śmietany
    Panierka: orzechy włoskie, cukier kryształ, białko

Kruche ciasteczka w orzechowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zagniatamy ciasto. 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajmy masło i siekamy. Następnie dodajemy proszek oraz cukry. Łączymy składniki. Dodajmy żółtko oraz śmietanę i zagniatamy ciasto.
  • Ciasto kroimy na prostokąty. 2. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm. Wykrawamy nożem prostokąty o wymiarach 5 cm x 1 cm.
  • Przygotowujemy panierkę. 3. Gotowe kawałki ciasta zanurzamy w białku i obtaczamy w posiekanych orzechach wymieszanych z cukrem.
  • Pieczemy ciastka. 4. Układamy na natłuszczonej blaszce i pieczemy 20 minut w temp. 165 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy